MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na...
fot. Rosmarie Wirz/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na wiosenny bukiecik. Świeżo zebrane rośliny można jeść w całości, ale szczególnie wdzięczne i smaczne są ich kwiaty. Mają łagodny ziołowy smak, który przypomina nieco nuty rumianku i koniczyny. Taki składnik sałatki lub kanapki posłuży także jako urocza dekoracja. Liście o nieco trawiastym posmaku można jeść po posiekaniu jak szpinak, na surowo lub duszone, w zupach, sosach, daniach zapiekanych.

Zobacz również

Potrącenie rowerzysty w Bochni. Kierowca jednośladu trafił do szpitala

Potrącenie rowerzysty w Bochni. Kierowca jednośladu trafił do szpitala

Krystyna Janda wystąpi na deskach Nowohuckiego Centrum Kultury

NOWE
Krystyna Janda wystąpi na deskach Nowohuckiego Centrum Kultury

Polecamy

Wycieczka zabytkowym Ikarusem po śląskich miastach! Wyrusza z Katowic, dotrze Zabrza

Wycieczka zabytkowym Ikarusem po śląskich miastach! Wyrusza z Katowic, dotrze Zabrza

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich

Festiwal w Zabrzu! Znane i lubiane hity, potańcówka i bitwa muzyczna. Program

Festiwal w Zabrzu! Znane i lubiane hity, potańcówka i bitwa muzyczna. Program