8 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) ma jadalne...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1d/5b/660582ab5b7bb_o_large.jpg)
fot. David_Bokuchava/Getty Images
Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin
Jadalne chwasty na wiosnę. Podagrycznik pospolity
Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) ma jadalne młode listki (najlepiej jeszcze niemal przezroczyste), które przypominają pod względem smaku seler naciowy, mają też intensywny aromat ziołowy. Gdy są starsze, jada się tylko ich ogonki o charakterystycznym trójkątnym przekroju. Można jeść je na kanapkach, w miksowanych sosach, zupach.