MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album)...
fot. seven75/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Komosa biała

Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album) dostarcza jadalnych liści i pędów, ale muszą być wyłącznie młode i nieprzekraczające 15 cm wysokości. Smak ma łagodny, czym przypomina szpinak, roszponkę, a nawet szparagi (pędy). Na surowo mają nieco trawiasty posmak, najlepiej roślinę sparzyć i zahartować w zimnej wodzie. Pasuje do past, zup, sosów, zapiekanek, duszonych jarzynek.

Zobacz również

Nie ma zgody prezydenta Będzina na budowę nowego bloku energetycznego w EC Będzin

Nie ma zgody prezydenta Będzina na budowę nowego bloku energetycznego w EC Będzin

Konsul Generalny Węgier wziął udział w pokazie filmu w Kielcach [ZDJĘCIA]

Konsul Generalny Węgier wziął udział w pokazie filmu w Kielcach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Coolcation – nowa moda w turystyce zdobywa coraz większą popularność

Coolcation – nowa moda w turystyce zdobywa coraz większą popularność

To pyszne ciasto z malinami zrobisz w 10 minut. Nie potrzebujesz nawet miksera

To pyszne ciasto z malinami zrobisz w 10 minut. Nie potrzebujesz nawet miksera

Leciutki suflet czekoladowy. Upiecz luksusowy deser na rodzinne spotkanie

HIT DNIA
Leciutki suflet czekoladowy. Upiecz luksusowy deser na rodzinne spotkanie