MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie...
fot. xiuxiu84/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe jajka

NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj, ale patogeny mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest pasteryzacja jaj w gorącej wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 4 minuty.

Według ekspertów ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane obróbce cieplnej. Szczególną ostrożnością w sięganiu po surowe jajka powinny wykazać się osoby z upośledzoną odpornością, a także starsze. Również kobietom w ciąży i dzieciom nie zaleca się podawania surowych jajek.

Zobacz również

Lecisz samolotem i nie wiesz, gdzie spakować te przedmioty? Oto praktyczny poradnik

NOWE
Lecisz samolotem i nie wiesz, gdzie spakować te przedmioty? Oto praktyczny poradnik

Całoroczny przegląd kina polskiego w Kinie Kadr w Dąbrowie Górniczej

NOWE
Całoroczny przegląd kina polskiego w Kinie Kadr w Dąbrowie Górniczej

Polecamy

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Szukasz pomysłu na krótką wycieczkę za granicę? Zobacz, co oferuje Ostrawa

Szukasz pomysłu na krótką wycieczkę za granicę? Zobacz, co oferuje Ostrawa

Opuszczony klub jak egipski grobowiec. Nie oglądaj tych zdjęć, jeśli masz słabe nerwy

Opuszczony klub jak egipski grobowiec. Nie oglądaj tych zdjęć, jeśli masz słabe nerwy