Jak ugotować kalafior al dente?
Kalafior jest jednym z tych warzyw, które należy bardzo ostrożnie gotować. Łatwo przegapić moment, kiedy jest najsmaczniejszy.
Jeśli mamy dużą główkę kalafiora, najlepiej przekroić ją na pół lub wręcz rozerwać na kilka mniejszych bukietów. Dzięki temu dość łatwo będzie nam ocenić stan ugotowania całego kalafiora, a wyciąganie ugotowanego warzywa będzie znacznie prostsze.
Jak ugotować kalafior al dente? Do gotującej się wody z łyżeczką soli wkładamy opłukany w zimnej wodzie kalafior. Gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem lub wykałaczką, czy jest już gotowy. Jeśli mamy problem z oceną, najlepiej odcedzić go po 20 minutach. Jeśli będziemy gotować dłużej, rozgotujemy go.
Jak ugotować kalafior, żeby nie był gorzki?
Rozgotowany kalafior traci cały swój urok. Nie tylko jest zbyt miękki, a kwiaty się rozpadają. Szarzeje i zaczyna kiepsko smakować – robi się gorzki.
Jak ugotować kalafior, żeby nie był gorzki? Nic prostszego – wystarczy zamiast połowy wody dodać do gotowania mleko, a oprócz soli, do garnka wrzucić łyżeczkę cukru. To sprawi, że kalafior, nawet, jeśli trochę się rozgotuje, będzie miał słodkawy smak i zachowa biały kolor.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?