Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Współlokator groził koledze nożem podczas kłótni, ranił go. Trafi do więzienia?

Współlokator groził koledze nożem podczas kłótni, ranił go. Trafi do więzienia?

Kolejki NFZ do psychologa dziecięcego w Nidzicy

Kolejki NFZ do psychologa dziecięcego w Nidzicy

Polecamy

Najpopularniejsze prezenty na komunię, ślub i Dzień Matki w 2024 roku

Najpopularniejsze prezenty na komunię, ślub i Dzień Matki w 2024 roku

To „cichy zabójca kobiet”, ból trwa latami. Z tą chorobą zmagała się Kora

To „cichy zabójca kobiet”, ból trwa latami. Z tą chorobą zmagała się Kora

Czym jest związek kohabitacyjny? Zobacz, co go charakteryzuje

Czym jest związek kohabitacyjny? Zobacz, co go charakteryzuje