Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Parzenie” na zimno to metoda pozwalająca na wydobycie z...
fot. Luis Reyes on Unsplash

Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!

Cold brew

„Parzenie” na zimno to metoda pozwalająca na wydobycie z liści niesamowitego smaku i aromatu oraz zachowanie maksymalnie dużo walorów odżywczych charakterystycznych dla herbaty. Cold brew można przygotować z każdego rodzaju herbaty (zielonej, czarnej, czerwonej), a nawet ze zmielonej kawy! Jedyne, czym trzeba dysponować to czas.

Do dzbanka (lub dużego słoika) należy wsypać ok. 1 łyżki liści na każde 250 ml zimnej wody. Tak przygotowaną miksturę trzeba przykryć talerzykiem i wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej całą noc. W ten sam sposób można przygotować również kawę. Proporcje to ok. 2 łyżeczki mielonych ziaren na szklankę. Do smaku można dodać stewii lub mleka.

Zobacz również

Tadeusz Krawiec został trenerem AKS 1947 Busko-Zdrój. Zastąpił Marcina Kołodziejczyka

Tadeusz Krawiec został trenerem AKS 1947 Busko-Zdrój. Zastąpił Marcina Kołodziejczyka

"Hiszpańskie klimaty" w Gliwicach! Zobacz program wydarzenia

"Hiszpańskie klimaty" w Gliwicach! Zobacz program wydarzenia

Polecamy

Drogi gminne i powiatowe w woj. śląskim będą remontowane? Są na to niemałe pieniądze

Drogi gminne i powiatowe w woj. śląskim będą remontowane? Są na to niemałe pieniądze

Kluczbork świeci pomocą: Sprzęt AGD dla stowarzyszeń

NASZA AKCJA
Kluczbork świeci pomocą: Sprzęt AGD dla stowarzyszeń

Biegnij z Maczfit dla tych, którzy nie mogą! To już 11. edycja globalnego biegu

Biegnij z Maczfit dla tych, którzy nie mogą! To już 11. edycja globalnego biegu