Grand Prix Jarmarku św. Dominika - kategorie
W tym roku jury przyznało dwie nagrody Grand Prix oraz cztery wyróżnienia w dwóch kategoriach - Dobry Pomysł i Dobry Smak.
W kategorii Dobry Pomysł Grand Prix otrzymała marka Agna Wool Art, która znajduje się na ul. Św. Ducha, w stoisku nr 1028.
Agna Wool Art urzekło nie tylko wyjątkowymi wyrobami z filcu, ale też zestawami do filcowania, które można kupić i własnoręcznie tworzyć wyjątkowe przedmioty w domu. Wystawcy chętnie pokazują, opowiadają i uczą o tym, jak rozpocząć przygodę z tym rzemiosłem.
- Wygraliśmy? Naprawdę? Kurcze, ale fajnie - cieszy się Paweł Kurnatowski, który wraz z żoną prowadzi Agna Wool Art. - Wełna jest bardzo wdzięczna, ponieważ z jej „włosów” można zrobić filc. Wystarczy tylko cierpliwość i pomysł, a stworzymy zwierzęta czy inne postaci. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Swoją pasją dzielimy się z innymi, dając im zestawy, dzięki którym mogą rozpocząć swoją przygodę z filcowaniem.
Wyróżnienia w konkursie o Grand Prix Jarmarku
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały marki Code Zero Marcina Matli (Grobla I, stoisko 417), który oferuje własnoręcznie szyte kamizelki, torby, plecaki czy nerki, tworzone z żagli! Dodatkowym smaczkiem są wszyte metki, na których jest napisane z jakiej jednostki pochodzi materiał i gdzie ona pływała. Wyróżnienie otrzymali także Eyeillusion Adventure (ul. Podmłyńska, stoisko 203) - Oz Dror, Izraelczyk z Wielkiej Brytanii, którego ręcznie robione wyroby optyczne przenoszą nas do zupełnie innego świata. Znajdziecie tu lunety, lornetki, kompasy czy kalejdoskopy.
Grand Prix - Dobry Smak
Natomiast w kategorii Dobry Smak Grand Prix otrzymało Niebo w Gębie (ul. Podmłyńska, stoisko 220) - manufaktura z Gliwic, która oferuje niebanalne przetwory - małe słoiczki pełne wybornych smaków.
- Wszystko zaczęło się podczas pandemii - mówi Agnieszka Kloryga, właścicielka firmy. - Wcześniej organizowałam… koncerty. I to naprawdę dużych gwiazd. Leonard Cohen, Chris Botti, Macy Gray i wielu, wielu innych. Czasy się jednak zmieniły i trzeba było znaleźć inny sposób na życie. Od dawna robiłam konfitury dla znajomych. Uznałam więc, że dlaczego nie robić tego dla wszystkich - opowiada.
Wyróżnienie w kategorii Dobry Smak
Wyróżnienia trafiły do Cynamonka Bakery - prowadzonej przez rodzeństwo, Katarzynę i Łukasza Rejniaków - z Uliczki Pomorskiej (ul. Szeroka, stoisko 932) za pyszne wypieki według przepisu babci - cynamonki tradycyjne, pistacjowe i różane.
Wyróżnienie trafiło także do firmy EkoAnka Anny Krawców również z Uliczki Pomorskiej (ul. Szeroka, stoisko 936), która oferuje tyle rodzajów kraftowych octów ziołowych, że na pewno wiele osób nawet nie ma pojęcia, że tyle może ich być. Nawet z bursztynu.
Laureaci nagrody głównej GRAND PRIX w każdej kategorii, otrzymają okolicznościową statuetką, dyplom oraz nagrodę w formie voucheru o wartości 5 tys. zł do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika.
CZYTAJ TAKŻE:
Trwa Festiwal Szekspirowski. Za nami Hamlet, Zimowa Opowieść i Romeo i Julia [ZDJĘCIA]
[polecane]24672905[/polecane]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?