Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepyszny mazurek pomarańczowy. Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego z masą pomarańczową i marcepanem. Zakochasz się w tym smaku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mazurek pomarańczowy jest pyszny, aromatyczny i świetnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mazurek pomarańczowy jest pyszny, aromatyczny i świetnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na mazurka wielkanocnego, który zachwyci Twoich bliskich? Proponuję sprawdzony przepis na mazurka pomarańczowego. To wyśmienite kruche ciasto, z marcepanem i domową konfiturą z pomarańczy. Bardzo ważny jest odpowiedni sposób przygotowania owoców. Sprawdź i wypróbuj najlepszy przepis na mazurka pomarańczowego.

W skrócie:

Mam dla Ciebie przepis na pysznego mazurka pomarańczowego z marcepanem. Jego wyjątkowy smak to zasługa domowej, pysznej konfitury z pomarańczy, którą z moimi wskazówkami zrobisz bez problemu w niecałą godzinę. Bardzo ważne jest filetowanie owoców tzn. wycinanie samego miąższu, bez białej skórki i błonek. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki, a masa pomarańczowa będzie aromatyczna i wyśmienita.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny mazurek pomarańczowy z marcepanem.

Przepis na mazurka pomarańczowego

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na blaszkę 23x33
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,

masa pomarańczowa:

  • 3 duże pomarańcze,
  • 300 g cukru,
  • 200 g marcepanu,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Jak zrobić mazurka pomarańczowego z marcepanem?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć kruche ciasto. Jeśli jest bardzo suche i trudne do zagniecenia, to dodaj 2 łyżki zimnej wody.
  4. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Zrób wyższe brzegi ciasta.
  7. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
  8. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
  9. Pomarańcze dokładnie umyj, delikatnie zetrzyj skórkę, starając się nie ścierać białej części.
  10. Pomarańcze obierz i wyfiletuj tzn. obetnij nożem skórkę i wykrawaj poszczególne cząstki owoców.
  11. Przełóż pomarańcze do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem.
  12. Przelej masę do garnka, dodaj startą skórkę i cukier. Gotuj ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  13. Na blat ciasta zetrzyj marcepan, a następnie polej całość jeszcze ciepłą masą pomarańczową.
  14. Udekoruj według uznania.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Serwetki i obrusy na Twój stół!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepyszny mazurek pomarańczowy. Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego z masą pomarańczową i marcepanem. Zakochasz się w tym smaku - Strona Kuchni

Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto