Mąka ze świerszczy podbije rynek? Komisja Europejska wydała zgodę, będzie stosowana do produkcji żywności

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na razie tylko jedna firma od 24 stycznia może wprowadzać na teren UE produkty na bazie mąki ze świerszczy.
Na razie tylko jedna firma od 24 stycznia może wprowadzać na teren UE produkty na bazie mąki ze świerszczy. pixabay.com;JM
Żytnia, pszenna, ziemniaczana, ale ze świerszczy domowych? Właśnie taka mąka otrzymała zezwolenie Komisji Europejskiej na wprowadzenie do obrotu w postaci żywności. Do krajów Wspólnoty, czyli także do Polski, trafią więc produkty na bazie sproszkowanych owadów. Na liście są m.in. chleby, ciasta do pizzy oraz przekąski. Czy nowy trend weźmie szturmem branżę rolniczą?

Spis treści

Każda gospodyni ma w swojej kuchni mąkę, najczęściej pszenną. Na jej bazie powstają chrupiące bochenki chleba, tradycyjne pierogi lub kluski, a czasem nawet dania zagranicznych kuchni, np. pizza. Już niedługo może pojawić się nie tylko rewolucja na rynku, ale także w sposobie myślenia. Żywność na bazie świerszczy? To nie żart.

Proszek ze świerszczy do produkcji żywności. Jedna firma z pozwoleniem

Do tej pory świerszcze kojarzyły nam się z brązowymi owadami o dość długich czułkach. Niektórzy prowadzili ich hodowlę, były też pokarmem dla zwierząt. Od tego roku staną się segmentem przemysłu spożywczego.

Unia Europejska rozporządzeniem 2023/5 z dnia 3 stycznia br. zezwoliła na wprowadzenie do obrotu produktów na bazie proszku ze świerszczy domowych (Acheta domesticus). Firma, która zajmie się wytwarzaniem takiej żywności, to Cricket One Co. Ltd. Co ciekawe, to jedyna firma z 5-letnim pozwoleniem na wykorzystanie sproszkowanych owadów. Jeśli wyroby z mąki przyjmą się wśród społeczeństwa, niewykluczone, że kolejni producenci będą inwestować w świerszcze.

Te produkty z mąki ze świerszczy już niedługo trafią na sklepowe półki

Rozporządzenie zawiera listę produktów, które mogą być wytwarzane na bazie mąki ze świerszczy. Znalazły się na niej:

  • wieloziarniste chleby, bułki,
  • paluszki chlebowe, krakersy,
  • batony zbożowe,
  • suche mieszanki do wypieków,
  • ciasteczka, herbatniki,
  • suche produkty makaronowe,
  • sosy,
  • przetworzone produkty ziemniaczane,
  • dania warzywne,
  • pizza,
  • serwatka w proszku,
  • analogi mięsne,
  • zupy i koncentraty zup, także w proszku,
  • przekąski z mąki kukurydzianej,
  • napoje podobne do piwa,
  • wyroby czekoladowe,
  • orzechy i nasiona oleiste,
  • przekąski inne niż chipsy,
  • przetwory mięsne.

Zapis wprowadzający do obrotu wspomniane produkty wejdzie w życie 24 stycznia 2023 r.

Źródło: KE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Mąka ze świerszczy podbije rynek? Komisja Europejska wydała zgodę, będzie stosowana do produkcji żywności - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie