Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Zorza polarna widziana na pomorskim niebie. Te zdjęcia zapierają dech w piersiach!

Zorza polarna widziana na pomorskim niebie. Te zdjęcia zapierają dech w piersiach!

"Chwalcie łąki umajone...". Pierwsza Komunia Święta u Księżnej Sieradzkiej ZDJĘCIA

"Chwalcie łąki umajone...". Pierwsza Komunia Święta u Księżnej Sieradzkiej ZDJĘCIA

Polecamy

Wypalenie macierzyńskie niszczy od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź

Wypalenie macierzyńskie niszczy od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź

Długie włosy z grzywką są piękne i modne, choć nie dla każdego. Zobacz, komu pasują

Długie włosy z grzywką są piękne i modne, choć nie dla każdego. Zobacz, komu pasują

2. sezon Wednesday. Zdjęcia ruszyły! My już znamy szczegóły tej części

2. sezon Wednesday. Zdjęcia ruszyły! My już znamy szczegóły tej części