Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kreple filowane marmeladom i chruściki - tak świętujemy tłusty czwartek na Śląsku! Sprawdź, czy rozpoznasz te śląskie słowa

Redakcja
Fani słodkich przysmaków łączmy się! Tłusty czwartek więtują wszyscy, bez względu na region. Jednak tylko u nas spotkasz kreple z szekuladom posute kokosflokami! Nie wiesz o czym mowa? Sprawdź się w naszym quizie. Oto najpopularniejsze przysmaki tłustego czwartku po śląsku. Ile z nich rozpoznasz?

Tłusty czwartek po śląsku! Kliknij TUTAJ, by zobaczyć ZDJĘCIA

Tłusty czwartek, a raczej fetny cwortek, to dzień kiedy nie liczymy kalorii. Pączki, faworki i oponki, to niekwestionowani zwycięzcy w starciu o kultowy przysmak spożywany tego dnia, ale wybór jest ogromny! Ogranicza nas tylko wyobraźnia i... budżet.

[przycik_galeria]

W Polsce tłusty czwartek jest obchodzony poprzez spożywanie pączków, faworków, chrustu oraz innych smakołyków przygotowywanych na tę okazję. Pierwotnie miał związek z przygotowaniami do okresu postu, podczas którego katolicy ograniczają spożycie mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym tłusty czwartek stał się okazją do zjedzenia wszystkich zapasów tłustych produktów przed rozpoczęciem Wielkiego Postu.

Kreple filowane marmeladom i chruściki - tak świętujemy tłus...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto