Kalafiory i brokuły zawierają cenne związki roślinne, które chronią nas przed rakiem i odmładzają. Do tego są niskokaloryczne i pełne minerałów oraz witamin. Łatwo jednak zepsuć ich smak i pozbawić wartości odżywczych nieodpowiednim gotowaniem. Powinny więc być gotowane krótko. Brokuły między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku.
Przepisy, jak przygotować z nich smaczne, pożywne i zdrowe potrawy przedstawia Alina Książek z Pławina.
Kotlety z kalafiora
2 nieduże kalafiory
2 torebki kaszy jaglanej
10 dkg startego żółtego sera
2 łyżki siekanego koperku
3 łyżki kaszki manny
2 jajka, 1 duża cebula
olej, sól, pieprz
Kalafior ugotować, odsączyć i rozgnieść dokładnie. Kaszę ugotować i odsączyć.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto. Do miski włożyć kalafior, kaszę, usmażoną cebulkę, surowe jajka, starty ser i posiekany koper. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju.
Brokuł
1 brokuł
makaron świderki
5 ząbków czosnku
1/2 szklanki oleju
śmietana 18%
Ugotować osobno makaron i brokuł. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do oleju.
Troszkę oleju wlać do brokułu, chwilę poddusić, po kilku minutach wlać resztę oleju i zagotować.
Wlać śmietanę i poczekać aż sos się zagęści. Dodać sól i pieprz sos połączyć z makaronem.
Można posypać startym żółtym serem.
Zupa Kalafiorowa
1 kalafior
2 litry wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
2 łyżki koperku
1 serek topiony w kostce
2 łyżki mąki
sól, olej
Kalafior ugotować z odrobiną cukru i soli, w drugim garnku rozpuścić masło dodać mąkę i wymieszać. Dołożyć koper, śmietanę, kalafior wraz z wywarem, w którym się gotował, serek topiony i wszystko zmiksować blenderem. Doprawić do smaku.
Zupę podawać z grzankami.
Zapiekanka
1 brokuł
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kg grubego makaronu
20 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 pomidory
1 jajko
1 szklanka śmietany słodkiej
2 łyżki masła
5 łyżek oleju
sól, pieprz
Makaron ugotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i oprószyć pieprzem. Brokuł krótko gotować, by był jędrny. Na patelnię wlać olej, dodać masło, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz mięso z kurczaka. Smażyć około 5 minut. Do makaronu dodać usmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Chwilę trzymać danie na ogniu. Ugotowanego brokuła podzielić na różyczki i włożyć do żaroodpornego naczynia, następnie dodać makaron z mięsem. Na wierzch położyć drobno pokrojone pomidory. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do niego słodką śmietanę i jajko, całość wymieszać i wylać na wierzch makaronu z brokułami. Naczynie włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i posypać natką pietruszki.
Śnieg już w październiku? Synoptycy straszą zimą stulecia!
Zupa grzybowa, żytnie podpłomyki i omlet, czyli polska kuchnia według Zuzanny Zak
Dzień Dobry TVN
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?