Typ kaszy a jej właściwości. Jakie kasze znamy i lubimy?
Odmiany kasz, kiedyś zwanych jagłami i krupami, od setek lat goszczą w kuchni. Daniami zbożowymi zajadali się nie tylko prości ludzi, ale także arystokracja. O tym, jak ważnym elementem była kasza w polskiej tradycji, świadczą przysłowia i powiedzenia, których używamy do dziś. „Nie dać sobie dmuchać w kaszę”, „Dobra kasza na wodzie, bo po brzuchu nie bodzie”, „Kipi kasza, kipi groch”, czy też „W Paryżu nie zrobią owsa z ryżu” – większość z nas zna te hasła i wplata je do codziennego języka.
Dania z kaszą dla zdrowia
Kasze nie tylko rozgrzewają, ale szybko eliminują uczucie głodu. Odpowiednie dodatki i przyprawy przekształcą niedoceniane kuleczki w solidny posiłek na każdą porę dnia. Zbożowe ziarna są źródłem błonnika, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i wielu witamin; chronią także przed nadwagą, cukrzycą, miażdżycą, czy też nowotworami.
Kasze – rodzaje i wykorzystanie
Kasza manna
Ten rodzaj kaszy gości w naszym menu od najmłodszych lat. Wykonana z pszenicy, delikatna w smaku i konsystencji doskonale sprawdzi się nie tylko jako produkt dla niemowląt, ale także spoiwo owsianek, budyniów i kremowych zup.
Kasza gryczana
Charakterystyczny rodzaj kaszy o ciemnym zabarwieniu. Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje – paloną i prażoną. W kuchni najczęściej serwowana jest jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z sosami, grzybami i warzywami. Co najważniejsze – nie zawiera glutenu, dzięki czemu każdy może jeść ją bez ograniczeń.
Kasza jaglana
Typ kaszy otrzymywany z prosa. W formie sypkiej bardzo często gości jako dodatek do mięsa lub zupy. Gęsta wersja sprawdza się przy gotowaniu budyniów, puddingów, deserów i placków. Ostatnio renesans przeżywają jaglane lody.
Kasza jęczmienna
Uznana za jedną z popularniejszych kasz, występuje w kilku odmianach, które różnią się obróbką ziarna. Perłowa posiada wypolerowane i pozbawione łuski ziarno, łamana wiejska charakteryzuje się oczyszczonym, ale niewypolerowanym ziarnem, z kolei pęczak to najmniej przetworzona forma. Każda z nich to źródło białka i błonnika. Gospodynie wykorzystują jęczmienne kasze przy krupniku, gołąbkach i gulaszach.
Kasza bulgur
Odmiana kaszy pszennej o trzech rodzajach – gruboziarnista, średnioziarnista i drobnoziarnista. Najczęściej stosuje się ją w daniach warzywnych i mięsnych. Ma lekko żółte zabarwienie i posmak orzecha.
Kasza kukurydziana
Jak sama nazwa wskazuje, kasza wytwarzana jest z ziaren kukurydzy. Uwielbiana na Bałkanach, w Polsce jednak nie przebija się wśród innych produktów. Jednym z powodów może być wysoka kaloryczność. Nie odbiera to jednak kaszy innych zalet – dużej ilości składników odżywczych i witamin. Osoby chore na serce i cukrzycę powinny włączyć ją do swojej diety.
Kasza kuskus
Małe drobinki otrzymuje się z pszenicy durum, pod tą samą nazwą funkcjonuje także danie w formie gulaszu. Zdania na temat kuskusa są podzielone. Jedni wciąż zaliczają go do kasz, drudzy twierdzą, że jest to wyrób makaronowy. W Afryce stanowi podstawę codziennego żywienia. Uboga w kalorie, tłuszcz i sód doskonale napełni żołądek bez późniejszych problemów trawiennych. Kasza jest źródłem kwasu foliowego, a także witamin z grupy B.
Kasza owsiana
We współczesnej polskiej kuchni mało słyszy się o kaszy owsianej. A szkoda! Ziarenka są doskonałym nośnikiem żelaza, błonnika, witamin i związków antyoksydacyjnych. Gotowanie tego rodzaju kaszy urozmaici dietę osób z problemami układu trawiennego, krążeniowego; dobrze wpływa też na anemików.
Przepisów na dania z użyciem zbóż jest mnóstwo. Wiele z nich zaskoczy niejednego z nas. Zobaczcie, co warto przyrządzić z użyciem kaszy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat