Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czylli co...? Pyszna, domowa kuchnia dostępna od ręki

Paweł Poniatowski
Paweł Poniatowski
Czylli co Bistro to zabrzańskie bistro z pięcioletnim doświadczeniem. Specjalnością lokalu są dania kuchni domowej. Od niedawna specjałami kuchni można delektować się również za sprawą produktów garmażeryjnych marki Zabrzańska Manufaktura Smaku.
Czylli co Bistro to zabrzańskie bistro z pięcioletnim doświadczeniem. Specjalnością lokalu są dania kuchni domowej. Od niedawna specjałami kuchni można delektować się również za sprawą produktów garmażeryjnych marki Zabrzańska Manufaktura Smaku. Lucyna Nenow
Czylli co Bistro to zabrzańskie bistro z pięcioletnim doświadczeniem. Specjalnością lokalu są dania kuchni domowej. Od niedawna specjałami kuchni można delektować się również za sprawą produktów garmażeryjnych marki Zabrzańska Manufaktura Smaku. O działalności bistro porozmawialiśmy z Tomaszem Ogonkiem, współwłaścicielem Czylli co Bistro i Zabrzańskiej Manufaktury Smaku.

Tomasz Ogonek, współwłaściciel Czylli co Bistro i Zabrzańskiej Manufaktury Smaku, jest związany z gastronomią od 20 lat. Mimo tak długiego stażu gotowanie nadal jest jego pasją. Specjalizuje się w trzech rodzajach kuchni: kuchni domowej „jak u mamy”, śródziemnomorskiej i azjatyckiej. „Nie jestem kucharzem z wykształcenia, a z pasji i miłości do gotowania.” mówi nam pan Tomasz. Zachęcamy do lektury wywiadu.

Paweł Poniatowski: Panie Tomaszu, na starcie uporządkujmy. Czy smaki Czylli co Bistro i Zabrzańskiej Manufaktury Smaku to to samo?

Tomasz Ogonek: Tak, nasi klienci często jeszcze o tym nie wiedzą, ale od sierpnia tego roku, jako Czylli co Bistro, ruszyliśmy manufakturą dań w słoikach. Działamy pod szyldem „Zabrzańska Manufaktura Smaku”. W naszej ofercie łączonej znajdują się aktualnie cztery produkty. Są to bogracz, żurek, fasolka i bigos. Oprócz tego klienci mogą zamówić u nas krokiety, pierogi, gołąbki i wszelkiego rodzaju dania, które sobie zażyczą, my je przygotujemy. To dokładnie te same smaki, które nasi klienci otrzymują podczas wizyty w Czylli co Bistro.

PP: A co można zjeść na miejscu w Czylli co Bistro?

TO: Każdego dnia serwujemy naszym klientom różne dania. Nie mamy stałego menu. W ofercie zazwyczaj jest dostępnych sześć dań oraz zupa. Do zestawu dnia zupę dodajemy gratis, chyba że zostanie ona wcześniej wyprzedana. W naszej ofercie znajdują się przeróżne potrawy od pyz z mięsem, przez ozorki wołowe aż do tradycyjnego schabowego czy tak zwanego schabowego na wypasie. Przygotowujemy wszelkiego rodzaju dania kuchni domowej, każdego dnia inne. Staramy się ubogacać nasze menu i oferować potrawy w taki sposób, by się nie powtarzały, aczkolwiek kotlet schabowy jest codziennie. Zdarza się również tak, że jakieś danie skończy się w ciągu dnia. Wtedy od ręki przygotowujemy nowe posiłki. Zawsze są one przygotowywane na świeżo, ze świeżych produktów. Dzięki temu również nie marnujemy i nie wyrzucamy jedzenia.

PP: Bogate menu na pewno cechuje wasze bistro. Czy jest coś jeszcze, co was wyróżnia?

TO: Nasze bistro wyróżnia elastyczność. Jeśli klient do nas przyjdzie i zażyczy sobie jakiekolwiek danie, a my będziemy mieli dostępne produkty, by je zrobić, to zawsze je przygotujemy. Często dotyczy to klientów, którzy są wegetarianami lub weganami. Nie ukrywam, że zdarzają się dni, w które w menu nie ma potraw wegetariańskich lub wegańskich. Jednak, jeśli tylko przyjdzie do naszego bistro klient, który chciałby zjeść potrawę wegetariańską lub wegańską, zrobimy dla niego taką od ręki. Nasi klienci zawsze jedzą u nas smacznie i dużo. Jednocześnie nie muszą czekać długo na dania, bo są one gotowe praktycznie natychmiast.

Na zamówienie organizujemy również cateringi. Zarówno na mniejsze przyjęcia domowe, jak i większe imprezy. W swojej ofercie posiadamy także miesięczne abonamenty dla osób fizycznych oraz firm. Takie abonamenty dowozimy codziennie w dwóch opcjach: pięciodniowej i siedmiodniowej.

Nie mogę też nie wspomnieć o naszych wyjątkowych zapiekankach. Są to zapiekanki jak za dawnych lat, nie są one mrożone, są przygotowane na świeżo, na życzenie klienta. Wystarczy jedynie dwadzieścia minut i domowej roboty, duża, świeża zapiekanka na bogato jest gotowa. O jakości naszych zapiekanek niech najlepiej świadczy fakt, że niektóre firmy nazywają nas „Odkryciem roku” i zamawiają nasze zapiekanki hurtowo, zawsze mówiąc, że są pyszne.

PP: Jakie są wasze plany na przyszłość?

TO: Będziemy wprowadzać kolejne produkty w słoikach oraz poszerzać siatkę sklepów spożywczych, w których dostępne będą nasze dania w słoikach. To jest teraz nasz priorytet, ponieważ chcą tego nasi klienci. Jednym z nowych produktów w słoikach będzie smalec, który zrobiliśmy ostatnio i cieszy się dużym zainteresowaniem. W naszym bistro będzie stał regał z warzywami, które będzie można kupić na wagę. Skupiamy się na tym, by każdy klient dobrze sobie zjadł u nas na miejscu i mógł bez problemów zaopatrzyć się w nasze produkty w słoikach. Wszystko to przygotowywane domowym sposobem, tak, jak nauczyliśmy się w domu.

PP: Gdzie można znaleźć was, wasze produkty i informacje o nich?

TO: Czylli co Bistro zlokalizowane jest przy alei Wojciecha Korfantego 13 w Zabrzu, w markecie OBI. Jesteśmy otwarci od poniedziałku do soboty w godzinach 8:30 – 18:00. Nasze produkty Zabrzańskiej Manufaktury Smaku dostępne są w bistro, w M1 Zabrze na jednej z wysp i w sklepie spożywczym „Ale wiocha” w centrum Zabrza. W internecie najlepiej szukać nas na facebookowym fanpage’u Czylli co Bistro. Tam umieszczamy informacje o naszych produktach i menu bistro.

Dziękuję za rozmowę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto