Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukiernia Hania Sośnicowice. Już jest otwarta po remoncie

MPK
Wybieracie się w weekend w kierunku Rud Raciborskich? Mamy dobrą wiadomość dla amatorów słodkości. Wiemy, że wielu z Was już się nie mogło doczekać. Cukiernia Hania w Sośnicowicach jest otwarta po remoncie.

Wybieracie się na rowerze w okolice Sośnicowic? Wiemy, że zapowiadany słoneczny weekend dla wielu będzie taką okazją do wypoczynku na rowerze.

Stały przystanek dla amatorów takiego wypoczynku, którzy zmierzają na zielone ścieżki gminy Sośnicowice i dalej, do Rud Raciborskich - to Cukiernia Hania w Sośnicowicach (ma także swoje punkty w Zabrzu i w Gliwicach).

Od czwartku jest otwarta po remoncie.

Chcecie sobie zrobić przerwę po drodze? Będzie okazja usiąść pod chmurką, posmakować wybornych ciastek i lodów, wypić kawę - w odnowionych wnętrzach. Przyjedziecie na rowerach? Są przygotowane nowe stojaki na rowery. Dla pozostałych - parking za budynkiem cukierni.

Co nas urzekło po remoncie? Klimat pozostał ten sam, a jednak odnowiona Hania zyskała na przytulności. Przyciąga zwłaszcza uroczy ogródek, połączony z wnętrzem cukierni, który zyskał całkiem nowe oblicze.

Jest też część, która dotąd chowała się za mlecznym szkłem - można dziś stamtąd popatrzeć na ulicę, albo - zaciągnąć żaluzje i być niewidocznym z zewnątrz. To takie miejsce np. na spotkania czy urodziny - z widokiem na ogródek po chmurką.

Wszystkie zmiany wymyśliła właścicielka, Joanna Ludwig.

Hania to miejsce kultowe - firma działa od 1972 roku. rozpoczynała działalność jako lodziarnia. Całe pokolenia gliwiczan znały wyborne lody z sośnicowickiej Hani.

Dziś oferuje nie tylko niezmiennie od lat świetne lody, ale także wyborne wypieki cukiernicze, nad którymi czuwają mistrzowie cukiernictwa oraz pieczywo w dużym wyborze (wszystko wypieka na miejscu, we własnej piekarni).

Jak nam powiedział Roland Ludwig, jego rodzinna firma dysponuje tradycyjnym, starym piecem piekarniczym i zamierza także w niedalekiej przyszłości zaprosić na pieczenie najprawdziwszego chleba na zakwasie!

Będą także inne, dodatkowe atrakcje dla miłośników jazdy na rowerze - ale pan Rolad nie chce zapeszać, póki projekty nie nabiorą kształtów.

Od poniedziałku do soboty cukiernia jest czynna w godzinach od 8 do 20. W niedziele - godzinę dłużej. Ale, jak zapewnia Roland Ludwig - w rzeczywistości cukiernia dopasowuje się do potrzeb klientów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto