Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co zamiast foliowej torebki? Bądź bardziej eko. Sprawdź, w co pakować żywność, żeby nie szkodzić zdrowiu i środowisku

Monika Góralska
Monika Góralska
Zamiast plastiku i folii używaj zdrowszych, naturalnych i biodegradowalnych opakowań. Sprawdź w galerii, w co zapakować żywność.
Zamiast plastiku i folii używaj zdrowszych, naturalnych i biodegradowalnych opakowań. Sprawdź w galerii, w co zapakować żywność. freepik.com
Z plastikowych opakowań i foliowych torebek korzystamy na co dzień. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że razem z wodą z plastikowej butelki czy kanapką zapakowaną w folię zjadamy miliony drobinek mikroplastiku. Te maleńkie cząsteczki mogą być przyczyną nowotworów, otyłości czy zaburzeń pracy serca. Zadbaj o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Zobacz, czym zastąpić foliowe torebki i w co zapakować żywność, aby zmniejszyć zużycie plastiku i żyć zdrowiej.

Spis treści

Czym jest plastik i jak powstaje?

Plastik, czyli syntetyczne tworzywa sztuczne, nazywane tworzywami polimerowymi powstaje z paliw kopalnych, a przede wszystkim z ropy naftowej. W wyniku jej rozkładu powstają węglowodory takie jak m.in. etylen, propylen i butylen, a z nich produkowany jest politereftalan etylenu (PET), polipropylen (PP) czy polietylen (Pe). Z tych tworzyw powstają nie tylko torebki foliowe i plastikowe butelki czy pojemniki na żywność, ale też sztućce, ubrania, zabawki dla dzieci czy sprzęty domowe.

Zamiast plastiku i folii używaj zdrowszych, naturalnych i biodegradowalnych opakowań. Zobacz, w co zapakować żywność.

Wyprodukowanie jednej foliowej torebki trwa zaledwie kilka sekund, użytkowanie jej zwykle ogranicza się do 20-30 minut, bo jest ona potrzebna tylko po to, aby przynieść zakupy do domu. Jednak taka foliowa reklamówka rozkłada się nawet 400 lat. W tym czasie zalega na wysypiskach śmieci lub trafia do gleby, rzek i mórz, gdzie zagraża nie tylko zwierzętom, ale też ludziom.

Sprawdź również: „Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Foliowe i plastikowe opakowania uwalniają drobiny mikroplastiku do środowiska, ale też do żywności podczas kontaktu z nią. Szczególnie podczas zgniatania, podgrzewania czy jedzenia z plastikowych pojemników, w które pakowane są gotowe dania przeznaczone do podgrzania w piekarniku czy mikrofalówce. Dodatkowo cząsteczki mikroplastiku z uszkodzonych lub rozkładających się opakowań unoszą się także w powietrzu i są przez nas wdychane oraz trafiają do gleby i wody pitnej, którą spożywamy.

Plastikowe opakowania i torebki foliowe szkodliwe dla zdrowia

Używanie plastiku nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Szczególnie pakowanie żywności w foliowe reklamówki czy plastikowe lub styropianowe pojemniki sprawia, że drobiny mikroplastiku przedostają się do jedzenia, a więc zjadamy je wraz z naszym daniem.

Zobacz też: Bidony siedliskiem bakterii. Wielorazowe butelki mają ich więcej niż klozet. Zobacz szokujące wyniki badań i sprawdź, jak zapobiec zatruciu

Cząsteczki te są bardzo małe, dzięki czemu swobodnie przedostają się do krwi, wraz z którą trafiają do każdej komórki w naszym ciele oraz do wszystkich narządów. Badanie opublikowane w 2022 r. pozwoliło wykryć obecność cząstek o wielkości zaledwie 0,0007 mm w ludzkiej krwi. W badanych próbkach znaleziono plastik PET powszechnie używany do produkcji butelek na wodę i napoje, a także polistyren, czyli popularny styropian oraz polietylen, z którego wykonane są plastikowe torby na zakupy.

We wcześniejszym badaniu z 2021 roku naukowcy wykryli drobiny mikroplastiku w smółce noworodków, co oznacza, że maluszki te były narażone na działanie plastiku już w łonie matki. Odkryto również, że przygotowywanie mleka dla niemowląt w plastikowych butelkach uwalnia do niego miliony mikroskopijnych cząsteczek plastiku, znacznie mniejszych niż szerokość ludzkiego włosa. Drobiny te dzieci połykają wraz z jedzeniem.

Do tej pory odkryto, że krążące w organizmie cząsteczki plastiku negatywnie oddziałują na jego funkcje. Jedno z badań wykazało, że mikroplastiki mogą łączyć się z czerwonymi krwinkami i ograniczać ich zdolność do transportu tlenu. Krążąc w organizmie i prawdopodobnie kumulując się w organach, powodują szereg negatywnych skutków takich jak:

  • stany zapalne,
  • nowotwory,
  • alergie,
  • zaburzenie równowagi hormonalnej,
  • problemy z płodnością,
  • spadek odporności organizmu,
  • choroby układu nerwowego,
  • zaburzenia pracy serca,
  • otyłość,
  • cukrzyca.

Czym zastąpić torebki foliowe? W co pakować żywność?

Plastik towarzyszy nam na każdym kroku, wystarczy rozejrzeć się dookoła, a na pewno znajdziemy wokół siebie mnóstwo plastikowych przedmiotów, chociażby takich jak plastikowe butelki na wodę, pojemniki na żywność, jednorazowe kubki do kawy, a nawet długopisy czy zabawki dla dzieci. Nie jesteśmy w stanie pozbyć się go całkowicie, ale możemy znacznie ograniczyć używanie go, zamieniając plastikowe opakowania na te z materiałów naturalnych i biodegradowalnych wielokrotnego użytku.

3 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Toreb Foliowych, dlatego warto podjąć wyzwanie i od tego momentu stopniowo zmniejszać używanie plastiku.

Tym zastąpisz plastikowe i foliowe opakowania na żywność!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co zamiast foliowej torebki? Bądź bardziej eko. Sprawdź, w co pakować żywność, żeby nie szkodzić zdrowiu i środowisku - Strona Zdrowia

Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto