MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

Zobacz również

Przekroczył prędkość ale zamiast mandatu, dostał eskortę policji

Przekroczył prędkość ale zamiast mandatu, dostał eskortę policji

Przekroczył prędkość ale zamiast mandatu, dostał eskortę policji

Przekroczył prędkość ale zamiast mandatu, dostał eskortę policji

Polecamy

Nagrody „dla leni i mierniaków”. Nauczycielka oburzona komentarzem

Nagrody „dla leni i mierniaków”. Nauczycielka oburzona komentarzem

Star Wars i dziwny Dziki Zachód, czyli czerwiec w Amazon Prime Gaming

Star Wars i dziwny Dziki Zachód, czyli czerwiec w Amazon Prime Gaming

Tego nie wiedzieliście o Dorocie Kamińskiej. Poznaj sekrety aktorki

Tego nie wiedzieliście o Dorocie Kamińskiej. Poznaj sekrety aktorki