Gronkowce - bakterie te występują w jamie nosowo-gardłowej oraz na skórze ludzi i zwierząt. Gronkowce wytwarzają termoodporną enterotoksynę. Toksyna gronkowca jest bardzo odporna na działanie wysokiej temperatury.
Szacuje się, że 10 do 50% populacji ludzkiej stale lub okresowo jest nosicielami tych bakterii bez wystąpienia objawów chorobowych. Objawy zatrucia pokarmowego gronkowcem występują szybko po zakażeniu (1,6 godzin). Początkowo pojawiają się intensywne wymioty, bóle nadbrzusza, biegunka, osłabienie krążenia. Temperatura jest tylko nieznacznie podwyższona, może być też obniżona. Zatrucie szczepami gronkowca może spowodować zapaść i zagrożenie zgonem.
Przy zakażeniu wskutek bezpośredniego kontaktu (np. gdy bakteria jest w wodzie) S. aureus najczęściej powoduje zakażenia ropne skóry, tkanek podskórnych oraz tkanek miękkich, zakażenia układowe, zakażenia lub zatrucia związane z produkcją toksyn.
Gronkowce mogą być odporne na antybiotyki, dlatego coraz częściej poza antybiotykami w leczeniu zaburzeń relacji "gronkowce-człowiek" stosuje się metody alternatywne, probiotyki, barwniki roślinne, immunostymulacje itp. Niestety nie istnieje jeszcze bezpieczna specyficzna szczepionka przeciwgronkowcowa.
"Bakteria coli"
Escherichia coli inaczej Pałeczka okrężnicy potocznie nazywana bakterią koli - pod tą nazwą kryje się prawie 200 różnych bakterii należących do tego samego gatunku. Wchodzą one w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. Obecność E. coli w wodach powierzchniowych jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia.
Bakterie E. coli, które są nieszkodliwe w jelicie, mogą powodować schorzenia innych układów. Są najczęstszą przyczyną zakażeń (60-80%) dróg moczowych. Są też drugim czynnikiem etiologicznym zapalenia opon mózgowych u noworodków. Niektóre szczepy E.coli produkujące egzotoksynę. Czasem powodują zatrucia pokarmowe, najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu.
Przebieg schorzenia ma różne nasilenie, czasem może być bardzo groźne, ale w większości objawy nie jest ciężkie. Sporadycznie zdarzają się ostre schorzenia żołądka i jelit, występujące w krótkim czasie po spożyciu pokarmów lub wody zakażonych drobnoustrojami lub ich jadami.
Objawy zakażenia bakterią coli
Do głównych objawów należą: biegunka, bóle brzucha, nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy, niekiedy gorączka, ogólne osłabienie, objawy odwodnienia. Rozwój bakterii E. coli w przewodzie pokarmowym powoduje ciężkie schorzenia - zapalenia otrzewnej. Bakteria E.coli jest najczęstszą pałeczką Gramm (-) powodującą sepsę.
Do walki z bakteriami E.coli oraz do wzmacniania organizmu i działania przeciwzapalnego stosuje się głównie antybiotyki.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?