MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i...
fot. Tom Hermans / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Figi: źródło błonnika i składników mineralnych

Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu ich spożycie wskazane jest u osób cierpiących na zaparcia, a także u tych, które mają problemy z nadciśnieniem.

Warto pamiętać, że o ile świeże figi mają zaledwie 74 kcal w 100 g, to figi suszone dostarczają od 250 do 300 kcal i mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego ich spożycie powinny ograniczyć osoby z cukrzycą oraz dbające o linię. Ich spożycie nie jest wskazane u osób cierpiących na biegunki.

Zobacz również

Kręgielnia Split w Radomiu pełna piłkarskich emocji [ZDJĘCIA]

Kręgielnia Split w Radomiu pełna piłkarskich emocji [ZDJĘCIA]

Wraki samochodów zalegają na śląskich ulicach. Kiedy można odholować wrak auta?

Wraki samochodów zalegają na śląskich ulicach. Kiedy można odholować wrak auta?

Polecamy

100 proc. frekwencji przez 9 lat. Internauci dyskutują o nagrodach za obecność

100 proc. frekwencji przez 9 lat. Internauci dyskutują o nagrodach za obecność

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie