Festiwal Kulinarny w Jastrzębiu-Zdroju: Michał Bałazy gotował dla jastrzębian
W minioną niedzielę, w Parku Zdrojowym, odbył się pierwszy Festiwal Kulinarny „Kreacje Smaku z Michałem Bałazym”. Wyjątkowe spotkanie – autora vloga kulinarnego pt. „Kreator Smaku”, kucharza Michała Bałazego oraz restauratorów, producentów eko i bio żywności, firm oraz gospodarstw agroturystycznych, przyciągnęło tłumy mieszkańców. Wszyscy chętnie obserwowali, jak mistrz kuchni gotuje, a potem degustowali przygotowane dania.
- Przede wszystkim jestem zaskoczony frekwencją, impreza miała charakter impulsywny czyli co jakiś czas coś się działo ale też publiczność średnio co 40 minut się zmieniała. Biorąc pod uwagę, że przez 6 godzin Park Zdrojowy był pełny to już teraz wiem, że odwiedziło nas około 4000 osób, jak na pierwszy raz, wynik magiczny - relacjonuje Michał Bałazy.
- Dopisali moi przyjaciele - ci ze świeżymi serami kozimi, ci z chlebem, z eko wędliną, dwa stoiska z rybami, stoisko z miodami, piwowarzy śląscy warzyli piwo, Jastrzymbionki śpiewały, śpiewał też Sasha i była bardzo rodzinna atmosfera, którą podkreślali wszyscy zarówno wystawcy jak i partnerzy imprezy - dodaje Michał Bałazy.
- Festiwal uważam za swój największy sukces, jestem zachwycony odbiorem mojej osoby przez mieszkańców Rybnickiego Okręgu Węglowego bo trzeba podkreślić że odwiedzili mnie goście z Jastrzębie, Żor, Wodzisławia, Rybnika, Radlina, Raciborza i kilku innych miast. Jestem zachwycony i wdzięczny. Bardzo wdzięczny wszystkim, którzy pomogli przy organizacji tego eventu - dodał jastrzębianin.
Znany jastrzębski kucharz, przygotował podczas pokazu m.in. zupę z palonej dyni z imbirem i krótko dojrzewającym kozim serem i kaczą pierś na różowo z żurawiną, serwowaną na kaszotto z pęczaka.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?