Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis nr 2. Dynia, łosoś, orzechy i grzanka

Gotował Maciej Koźlakowski, notowal Tomasz Mateusiak
TVN
Krem z dyni z łososiem panierowanym w orzechach i z parmezanową grzanką z cukinii

Składniki:
* 2kg dyni
* opakowanie śmietany kremówki
* oliwa z oliwek
* 2 łyżki masła
* średniej wielkości filet z łososia
* 100 g orzechów laskowych
* 1 mała cebula
* szczypta gałki muszkatołowej
* parmezan (w kawałku)
* cukinia
* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek obieramy i kroimy w kostkę dynię. Gdy się z tym uporamy, wrzucamy ją wraz z drobno posiekaną cebulką na rozgrzaną oliwę. Gdy tak składniki podgrzeją się na ogniu przez kilka minut, dodajemy odrobinę wody i pozostawiamy pod przykryciem do momentu, aż dynia zmięknie. W międzyczasie ucieramy orzechy w moździerzu. Zaś filet z łososia solimy, pieprzymy i panierujemy w orzechach.

Gdy już się z tym uporamy, wtedy nadmiar płynu z gotowania dyni redukujemy i całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.

Następnie na rozgrzanej oliwie, skórą do dołu, układamy filet z łososia. Podsmażamy do czasu, aż skórka się zarumieni. Wtedy przewracamy na drugą stronę i smażymy przez niecałą minutę. Następnie rybę zdejmujemy z patelni, układamy w naczyniu żarodopornym (skórą do dołu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. W taki sposób naszego łososia pieczemy przez ok. 15 minut.

W tym czasie na patelni rozkładamy papier do pieczenia i formujemy na nim kółka ze startego wcześniej parmezanu. Patelnię stawiamy na rozgrzanym palniku. Gdy ser się roztopi, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Ser powinien zrobić się twardy. W ten sposób grzanki parmezanowe mamy już gotowe.

Na sam koniec do miseczki nalewamy wcześniej przygotowany krem, a obok układamy łososia, na nim grzankę parmezanową i grillowane plasterki cukinii. W ten sposób danie jest gotowe do podania.

Wszystkim czytelnikom "GK" życzę smacznego.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto