Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy Wigilijne: łosoś w ziołowej skorupce

Redakcja
Polskapresse
Składniki: 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag), pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon), 2 łyżeczki oliwy, 2 łyżki bułki tartej, żółtko, sól, świeżo mielony czarny pieprz. Na marynatę: 1/2 szklanki oliwy, kilka gałązek tymianku cytrynowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Czytaj także:

Sposób przygotowania: Tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz.
Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie. Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami. Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto