Składniki:
0,5 l kwasu buraczanego,
1 kg buraków,
6 dag suszonych grzybków,
seler, pietruszka, marchewka, cebula,sól, pieprz, czosnek,cukier
Przyrządzenie:
Wyszorowane buraki obrać i pokroić w cienkie plastry wrzucić do słoja i zalać przegotowaną ciepłą wodą, dodać kawałek razowego chleba ze skórką i kilka ząbków czosnku. Odstawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach zlać do butelek i szczelnie zamknąć.
Obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotujemy w garnku z wodą. Następnie dodajemy pokrojone w plastry buraki. I dalej gotujemy. Na koniec doprawiamy przyprawami. Przed podaniem, cedzimy barszcz, dodajemy kwas buraczany i przyprawiamy do smaku. Czysty barszcz podajemy z uszkami.
Uszka z grzybami do barszczu
Składniki:
1 jajko
20 dag mąki, sól
10-20 dag suszonych grzybów
Przyrządzanie:
Uszka przygotowujemy z twardego ciasta makaronowego (1 jajko dodajemy na ok. 20 dag mąki) przyprawionego szczyptą soli. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty o boku 4–5 cm, na środek każdego kładziemy łyżeczkę drobno posiekanego farszu i zginamy w trójkąt, dokładnie zaciskając brzegi.
Do farszu będziemy potrzebować około 20 dag grzybów suszonych, które namaczamy i dokładnie oczyszczamy, a następnie gotujemy do miękkości. Wodę, w której gotowaliśmy grzyby, możemy użyć jako bazę do wywaru warzywnego na barszcz. Odsączone grzyby siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy z cebulką na maśle. Na ciasto kładziemy ostudzony farsz.
Fot. Polskapresse Archiwum
Potrawy wigilijne: 12 potraw wigilijnych już 24 grudnia pojawi się na świątecznych stołach. Powinny być postne i tradycyjne, oparte na sprawdzonych rodzinnych recepturach. Kliknij w galerię i sprawdź przepisy na tradycyjne dania wigilijne.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!