Nasi zagraniczni studenci wcielili się w rolę szefów kuchni, którzy uczyli polskich kolegów przygotowywania charakterystycznych dla swoich krajów dań. Każda z dziesięciu czteroosobowych drużyn, złożonych z obcokrajowców i Polaków, miała godzinę na przyrządzenie oryginalnej potrawy. Studenci mieli do dyspozycji wyremontowane kuchnie na wszystkich piętrach Domu Studenta Delta. Warto dojadać, że w tym roku uczelnia wygospodarowała pieniądze na remont aż 40 kuchni w akademikach - informuje Dorota Sawicka rzecznik prasowy Politechniki Białostockiej.
TU ZOBACZ TEŻ: Z tych restauracji najczęściej zamawiamy jedzenie w Białymstoku. Mają najwięcej gwiazdek na pyszne.pl
Do "Kulinarnych potyczek" zgłosili się studenci z Hiszpanii, Portugalii, Turcji, Zimbabwe, Ukrainy, Kirgistanu, Ghany, Uzbekistanu, Turcji, Rumunii, Chin i Francji.
To uczestnicy programu Erasmus, umożliwiającego studiowanie na zagranicznych uczelniach. Wspólnie z kolegami z Polski i działaczami sieci ESN (Erasmus Student Network) z radością i często przy muzyce zabrali się za przygotowanie potraw. Niektóre drużyny podeszły metodycznie do podziału zadań i organizacji pracy. A jury oceniało nie tylko walory smakowe, prezentację dania i sposób podania, ale także atmosferę i współpracę w kuchni. Ostatecznie kosze regionalnych produktów i fartuchy mistrzów kuchni trafiły do drużyny złożonej ze studentów z Ghany, Uzbekistanu i Polski. Drugie miejsce zdobyła ekipa chińsko-polska, a trzecie ukraińsko-polska.
W tak niezwykły sposób Politechnika Białostocka przygotowywała się do Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada. Na Uczelni kształci się obecnie ponad 300 studentów zagranicznych.
"Cook It Off" to atrakcyjny sposób na poznanie kuchni świata oraz integracja studentów z różnych krajów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?