Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaja na ostro i zielono, kielbasa pieczona, żur postny i pascha...

(AT)
Przedstawiamy kilka przepisów na wielkanocne potrawy.

Pascha owocowo-bakaliowa

Składniki: 1 l mleka, 4 szklanki śmietany kremówki, 25 dag masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 2 cukry waniliowe, dowolne owoce z syropu lub konfitury (najlepiej kilka gatunków, 15 dag mieszanych bakalii, 1 czekolada deserowa (10 dag) do przybrania: bakalie, owoce z konfitury, starta czekolada.
Jajka rozmącić. Mleko zagotować, wlać do jajek, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu, aż wytworzy się twaróg. Następnie twaróg odcedzić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i wciąż ucierając, dodawać po 1 łyżce twarogu. Dodać rozdrobnione bakalie, osączone owoce oraz pokruszoną czekoladę i wymieszać. Formę wyłożyć wilgotną gazą i napełnić masą serową, wyrównać, przykryć gazą i obciążyć talerzykiem. Paschę wstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć z formy, przybrać bakaliami, owocami i czekoladą.

Jajka z farszem pikantnym

Składniki: 4 jajka, 2 łyżki masła, 1 łyżka śmietany, natka, rzeżucha, tarta bułka, 1/2 niewielkiego ogórka kiszonego, 3-4 rzodkiewki, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki. Ze skorupek wyjąć białka i żółtka. Pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek, rzeżuchę ogórek i rzodkiewki drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Masą napełnić skorupki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Jajka obsypać tartą bułką i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło.

Żur postny

Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, grzyby suszone, 1 litr zakwasu na żur (gotowego w butelce), 2 ząbki czosnku, 4 ziemniaki, sól
W 1 litrze wody ugotować marchewki, pietruszkę, selera, pora i suszone grzyby. Wywar odcedzić dolać zakwas. Zagotować i dołożyć zmiażdżone ząbki czosnku i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku.

Jajka w zielonym sosie

4 jajka, 2 dymki, pęczek szczypiorku, 2 garście kiełków rzodkiewki, 2 pomidory, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w plasterki. Dymki bez szczypioru pokroić w talarki. Pomidory pokroić w półplasterki, szczypiorek posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać oliwę, sok z cytryny, pieprz i dwie łyżki przegotowanej wody dokładnie rozmieszać. Kiełki ułożyć na półmisku, na nich pomidory, jajka i dymkę. Posypać szczypiorkiem i zalać sosem. Jajka ugotować na twardo. Obtłuc skorupkę tak aby była równomiernie popękana. Do garnka z gorącą wodą wsypać kurkumę i włożyć jajka. Przez kilka minut podgrzewać na małym gazie – UWAGA – nie gotować. Po ostudzeniu obrać jajka. Podawać na zimno.

Biała kiełbasa pieczona

Składniki: 70 dag białej kiełbasy, 2 cebule (20 dag), 1 łyżka smalcu, sól
Kiełbasę zwinąć w wianek, kilkakrotnie nakłuć widelcem, włożyć do posolonej wody i gotować w odkrytym garnku, na małym ogniu, około 10 min, a potem wyjąć i osączyć. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Kiełbasę ułożyć w brytfannie na stopionym smalcu, włożyć cebulę i piec około 30 min w piekarniku (200°C). Podawać obłożoną cebulą, z ziemniakami z wody posypanymi natką pietruszki oraz z surówką lub chrzanem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto