Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczennice ZS Spożywczych z Zabrza startowały w I Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych

Redakcja
arch.
Niecodzienne wrażenia przeżyły uczennice Zespołu Szkół Spożywczych podczas zmagań w I Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, które odbyły się w ramach targów EXPO SWEET w Warszawie.

Tylko 12 zespołów 2. osobowych brało udział w tej imprezie. Zostali oni wyłonieni w eliminacjach do których przystąpiło ponad 40 szkół z całej Polski.

– To wyróżnienie to już olbrzymi sukces – mówiła nauczycielka Lucyna Kubicka. – Byliśmy jedyną szkołą ze Śląska.

Uczennice klasy drugiej Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczące się w zawodzie cukiernik Agnieszka Widera i Katarzyna Umińska musiały wykonać tort okolicznościowy i deser według własnych receptur i nawiązujące do tematu mistrzostw „Polska w Unii Europejskiej”. Na wykonanie pracy przeznaczono tylko 3 godziny.

– To była walka z czasem – mówiły uczennice.

Mistrzostwa poprzedzały wielodniowe przygotowania z rozpisaniem czynności prawie co do minuty. Najważniejszym zadaniem było zatem wykonanie pracy zgodnie z założeniem. I to się udało.

Firmą wspierającą przydzieloną przez organizatorów była hurtownia „Polmarkus” z Pyskowic, która zaopatrywała zawodników w surowce oraz służyła doradztwem technologicznym.

Ponadto zakłady, w których uczennice odbywają zajęcia praktyczne tj. Firma „Roker” z Zabrza oraz Cukiernia „Marysieńska” z Ostropy udzielały wszelkiej pomocy w ramach swoich możliwości. Poziom mistrzostw był bardzo wysoki, a reprezentacja Zabrza godnie się zaprezentowała.

od 7 lat
Wideo

echodnia Policyjne testy - jak przebiegają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto