Tylko 12 zespołów 2. osobowych brało udział w tej imprezie. Zostali oni wyłonieni w eliminacjach do których przystąpiło ponad 40 szkół z całej Polski.
– To wyróżnienie to już olbrzymi sukces – mówiła nauczycielka Lucyna Kubicka. – Byliśmy jedyną szkołą ze Śląska.
Uczennice klasy drugiej Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczące się w zawodzie cukiernik Agnieszka Widera i Katarzyna Umińska musiały wykonać tort okolicznościowy i deser według własnych receptur i nawiązujące do tematu mistrzostw „Polska w Unii Europejskiej”. Na wykonanie pracy przeznaczono tylko 3 godziny.
– To była walka z czasem – mówiły uczennice.
Mistrzostwa poprzedzały wielodniowe przygotowania z rozpisaniem czynności prawie co do minuty. Najważniejszym zadaniem było zatem wykonanie pracy zgodnie z założeniem. I to się udało.
Firmą wspierającą przydzieloną przez organizatorów była hurtownia „Polmarkus” z Pyskowic, która zaopatrywała zawodników w surowce oraz służyła doradztwem technologicznym.
Ponadto zakłady, w których uczennice odbywają zajęcia praktyczne tj. Firma „Roker” z Zabrza oraz Cukiernia „Marysieńska” z Ostropy udzielały wszelkiej pomocy w ramach swoich możliwości. Poziom mistrzostw był bardzo wysoki, a reprezentacja Zabrza godnie się zaprezentowała.
echodnia Policyjne testy - jak przebiegają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?